civ.org.pl forums > Ogólne > Jak używać Hamachi? Odpowiedź: Często !!!
Zmień język na polski. Switch to English.

Print This Topic        Mark Topic as Unread 

civ.org.pl forums > Varia > Ogólne
Poster
Message    
PeterDIK
Status: Regular

Posts: 150
Registered: Mar 15, 2002
IP: Logged
Jak używać Hamachi? Odpowiedź: Często !!! [post #1]

Za pomocą Hamachi możesz połączyć dwa lub więcej komputerów w internecie w prywatną wirtualną sieć lokalna.
Hamachi jest szybkie, bezpieczne i proste. No i przede wszystkim jest darmowe.

Co to oznacza gra użytkownika komputera, np. gracza ?

Oznacza to ze nie mając ip zewnętrznego może w obrębie tejże sieci lokalnej hostować każda grę bo w sieci komputery widza swoje ip. Niektóre gry wymagają od obu graczy ip zewnętrznego wiec hamachi jest jedynym znanym mi sposobem by w ogóle w nie pograć.

Instalacja i użytkowanie programu jest prostsze niż zapalnie piecyka gazowego. Tym bardziej ze program jest po polsku.

Ale parę słów powiem.

Ściągamy program z sieci (strona domowa: www.hamachi.cc) w polskiej wersji lub jak kto woli.

Instalujemy i krok po kroku konfigurujemy go za pomocą wizarda. Jest po polsku wiec nie ma sensu tu dublować tego co tam jest napisane.

Po odpaleniu zakładamy swoja pierwszą sieć. Nadajemy jej nazwę i hasło. Warto nadać hasło by nam się niepowołani goście nie władowali. Co prawda nie ma w programie żadnej opcji by pokazywała listę sieci ale wiadomo, że bezpieczeństwa nigdy za wiele. Pamiętać należy, że program łączy nas w sieć lokalna czyli wszystkie katalogi które udostępniamy w naszych domowych, osiedlowych będą widocznej w tej nowej sieci. Po co np. Henio z Wrocławia którego znam pięć minut ma wiedzieć ze mamy w katalogu domowym gwiezdne wojny wersje porno która ssie od na s kolo z sąsiedniej klatki. Jeśli mamy jakieś zasoby które już musimy udostępnić także hasło załomy na takie katalogi, a już na pewno warto zabezpieczyć hasłem gdy nadaliśmy do nich prawo zapisu użytkownikom sieci lokalnej. To tyle wątku o zabezpieczeniach.

Hamachi nadaje nam nowe ip. Każda gra, serwer czy inna usługa która stawiamy będzie dostępna właśnie pod tym nowym numerem. Numer ten jest widoczny tylko w tej sieci lokalnej. Jest on napisany białymi dużymi literami na listwie tytułowej Hamachi (trudno go przegapić ale lepiej ze napisałem) Jeśli ktoś chce dołączyć do nasze gry, serwera czy innej usługi postawionej w ten sposób to po pierwsze musi być w Hamachi, po drugie zalogować się do naszej sieci wirtualnej i znać nasze ip. Ip osób w sieci lokalnej jest widoczne w programie pod nazwą sieci obok nawy użytkowników do tej sieci podłączonych. Naszego własnego użytkownika na tej liście nie ma. Aha oczywiście gry należy odpalać do multiplayer przez opcje sieci lokalnej jakie sa w nich umieszczone, ale działają także gry które łącza się bezpośrednio na ip. (ip oczywiście lokalne w hamachi) Przykładem takiej gry jest Close Combat (genialna gra) które gry w sieci lokalnej jako takie nie posiada ale sczytuje po prostu ip i jest mu obojętne czy jest ono lokalne czy nie.

I to tyle, prawda ze proste jak drut.

UWAGA !!!! Hamachi działa niestety tylko na XP i Win 2000

ps. proszę wszelkie pytania odnośnie hamachi zadawać w tym poście?
ps2. Fajnie by także było byście zgłaszali jakie gry wypróbowaliście w trybie multiplayer na Hamachi i działały, a jakie nie?

_________________________________
kac.civland.com - raknikg graczy civ4. Zapraszamy naÂłogowcĂłw.

Jul 23, 2005 at 20:15
Gadu-Gadu: 3152635
Print
PeterDIK
Status: Regular

Posts: 150
Registered: Mar 15, 2002
IP: Logged
Re: Jak używać Hamachi? Odpowiedź: Często !!! [post #2]

Moja lista gier które działały:

-Civ2
-CC Generals i zero hour
-Heroes 3
-Close Combat 5

tylko je na razie próbowałem !!!

_________________________________
kac.civland.com - raknikg graczy civ4. Zapraszamy naÂłogowcĂłw.

Jul 23, 2005 at 20:16
Gadu-Gadu: 3152635
Print
LoD
Status: God Emperor

Posts: 4643
Registered: Apr 03, 2001
IP: Logged
Re: Jak używać Hamachi? Odpowiedź: Często !!! [post #3]

Ktos probowal na tym SMACa? Bo taki program to cos, co ta gra potrzebuje!

_________________________________
I love the tick of the Geiger counter in the morning. It's the sound of... victory!

Jul 23, 2005 at 23:34
Gadu-Gadu: 816683
XFire lordofdusk
Print
Heniu
Status: Administrator

Posts: 5544
Registered: May 11, 2004
IP: Logged
Re: Jak używać Hamachi? Odpowiedź: Często !!! [post #4]

Dzisiaj zainstalowałem sobie ten program, własnie skonczylem na nim grac w civ3. Powiem krótko - jest bardzo dobry, ale nie wiem czy nie spowalnia troche gry...

_________________________________
'The distance between insanity and genius is measured only by success.'

Oct 02, 2005 at 01:26

Print
Vashpan
Status: Moderator

Posts: 5783
Registered: Sept 28, 2003
IP: Logged
Re: Jak używać Hamachi? Odpowiedź: Często !!! [post #5]

Hmm, to jest cos bardzo dobrego... Moze byc rozwiazaniem na bolaczki tych z sieci lokalnych ( czyli takze i mnie ) Hmm, trzeba bedzie go przetestowac

_________________________________
...:: S.P.Q.R ::...

Oct 02, 2005 at 07:54
Gadu-Gadu: 1966917
Print
LoD
Status: God Emperor

Posts: 4643
Registered: Apr 03, 2001
IP: Logged
Re: Jak używać Hamachi? Odpowiedź: Często !!! [post #6]

Chcialbym wspomniac, ze przetestowalismy z Heniem i faustem gre w SMACa - i musze powiedziec, ze zakonczylo sie to sukcesem . Hamachi pozwala na polaczenie sie z innymi graczami nawet bez publicznego IP czy za BARDZO restrykcyjnym firewallem. Co prawda nie udalo mi sie hostowac (byly problemy z dolaczaniem sie graczy), ale partie udalo sie odpalic i, co wazniejsze, nie bylo bardzo duzych opoznien.

_________________________________
I love the tick of the Geiger counter in the morning. It's the sound of... victory!

Oct 02, 2005 at 11:26
Gadu-Gadu: 816683
XFire lordofdusk
Print
Platon
Status: Moderator

Posts: 2357
Registered: Jan 17, 2003
IP: Logged
Re: Jak używać Hamachi? Odpowiedź: Często !!! [post #7]

Eeee ja też z Wami testowałem Hamachi w SMACa :P

_________________________________
Life happens at just the right speed when you're out on your bike.

To be a great champion you must believe you are the best. If you're not, pretend you are.

http://platon.bikestats.pl/

Oct 02, 2005 at 12:18
Gadu-Gadu: 2997284
Print
Heniu
Status: Administrator

Posts: 5544
Registered: May 11, 2004
IP: Logged
Re: Jak używać Hamachi? Odpowiedź: Często !!! [post #8]

Quote:
LoD wrote:
Chcialbym wspomniac, ze przetestowalismy z Heniem i faustem gre w SMACa - i musze powiedziec, ze zakonczylo sie to sukcesem .


eee... Nie przypominam sobie jakoś. Chyba mnie pomyliłeś z Platonem.

No własnie sie zastanawialem dlaczego siec pod nazwa "civ.org.pl" jest zajeta.

_________________________________
'The distance between insanity and genius is measured only by success.'
Oct 02, 2005 at 13:22

Print
LoD
Status: God Emperor

Posts: 4643
Registered: Apr 03, 2001
IP: Logged
Re: Jak używać Hamachi? Odpowiedź: Często !!! [post #9]

Tfu, sorry, masz racje, z Platonem, Ciebie mialem o to chyba prosic, ale w koncu tego nie zrobilem ...

_________________________________
I love the tick of the Geiger counter in the morning. It's the sound of... victory!

Oct 02, 2005 at 14:10
Gadu-Gadu: 816683
XFire lordofdusk
Print
LoLo
Status: Novice

Posts: 2
Registered: Oct 28, 2005
IP: Logged
Re: Jak używać Hamachi? Odpowiedź: Często !!! [post #10]

A mi pisze . Wykryto Hamachi na tym komputerze w wersji 0.9.9.9........
Co mam zrobic. Usunelem hamahi a to mi sie pokazuje

Oct 28, 2005 at 20:11

Print
LoLo
Status: Novice

Posts: 2
Registered: Oct 28, 2005
IP: Logged
Re: Jak używać Hamachi? Odpowiedź: Często !!! [post #11]

A tak apropo to w Tibi ja chce uzywac

_________________________________
Urodzilem sie zmenczony, zyje by odpoczoc :P

Oct 28, 2005 at 20:16

Print
sawisz
Status: Veteran

Posts: 328
Registered: Nov 19, 2004
IP: Logged

Attached:
screenshot1131
176707.jpg

14 KB [downloads: 21554]
Re: Jak używać Hamachi? Odpowiedź: Często !!! [post #12]

mam pytanie, probowaliscie juz przegladac sobie nawzajem foldery udostepniane?
bardzo by mi się przydała tak opcja ze znajomymi, ale kurde cos mi nie idzie...
probowalismy z Heniem i jakies bledy wyskakują...


[Edited by sawisz on Nov 05, 2005 at 07:59]

_________________________________
www.polnocna.tv

Nov 05, 2005 at 07:58
Gadu-Gadu: 3775005
XFire sawisz
Print
Cayus Dorthus
Status: Hero

Posts: 2588
Registered: Mar 28, 2003
IP: Logged
Re: Jak używać Hamachi? Odpowiedź: Często !!! [post #13]

cześć Panowie, co słychać w wielkim swiecie civ?
Chciałem się dołączyć do pytania poprzedniego, czy ktoś próbował przesyłać pliki i jakie są tego efekty, bardzo mnie interesuje ten temat...

May 25, 2007 at 16:57
Gadu-Gadu: 1119312
Print
zbyszke
Status: Veteran

Posts: 385
Registered: Mar 24, 2006
IP: Logged
Re: Jak używać Hamachi? Odpowiedź: Często !!! [post #14]

Quote:
Cayus Dorthus wrote:
cześć Panowie, co słychać w wielkim swiecie civ?
Chciałem się dołączyć do pytania poprzedniego, czy ktoś próbował przesyłać pliki i jakie są tego efekty, bardzo mnie interesuje ten temat...



Mysle, ze powinienes sprobowac na KAC-u, tam sa teraz gracze MP.
May 29, 2007 at 12:44
Gadu-Gadu: 1867399
XFire zbyszke
Print
LoD
Status: God Emperor

Posts: 4643
Registered: Apr 03, 2001
IP: Logged
Re: Jak używać Hamachi? Odpowiedź: Często !!! [post #15]

Od kiedy Hamachi uzywa sie tylko do Civ4 ?

Nastepnym razem jak bedziemy grac w SMACa, to sprobojemy.

_________________________________
I love the tick of the Geiger counter in the morning. It's the sound of... victory!

May 29, 2007 at 21:11
Gadu-Gadu: 816683
XFire lordofdusk
Print
sirsik
Status: Moderator

Posts: 8100
Registered: Nov 24, 2004
IP: Logged
Re: Jak używać Hamachi? Odpowiedź: Często !!! [post #16]

hamaczi uzywa sie do wszystkiego

_________________________________
If we dig precious things from the land, we will invite disaster.
Near the Day of Purification, there will be cobwebs spun back and forth in the sky.
A container of ashes might one day be throw from the sky, which could burn the land and boil the ocean

May 30, 2007 at 04:32
Gadu-Gadu: 1547681
XFire sirsilis
Print
LOBO
Status: Prince

Posts: 3714
Registered: Nov 13, 2003
IP: Logged
Re: Jak używać Hamachi? Odpowiedź: Często !!! [post #17]

no to ja potrzebuje pomocy
ostatnio cos nie moge sie polaczyc
jest laczenie jest ze polaczylo pozniej jakies sondowanie i na nim sie zacina choc wczesniej u mnie i teraz u innych osob ktorym to polecilem zawsze to sondowanie trwalo sekundke
o so chosi? :/
moze ktos podac jak wszystko dokladnie w opcjach ustawic?
dzieki z gory
aha i testowalem z kumplem football managera 2008 i chodzi lepiej niz przez internetowe polaczenie


---help---
a ktos moze wie jakie porty trzeba otworzyc zeby polaczyc sie sieciowo w disiples2?
albo jak sie polaczyc w disciples2?

sorry za offtopic
przeniesione tutaj
http://forums.civ.org.pl/viewtopic.php?TopicID=6499&page=0#155436

[Edited by LOBO1984 on Dec 24, 2007 at 02:31]

_________________________________
- Na moim sihillu - warknął Zoltan, obnażając miecz - wyryte jest starodawnymi krasnoludzkimi runami prastare krasnoludzkie zaklęcie.
Niech no jeno który ghul zbliży się na długość klingi, popamięta mnie. O, popatrzcie.
- Ha - zaciekawił się Jaskier, który właśnie zbliżył się do nich. - Więc to są słynne tajne runy krasnoludów? Co głosi ten napis?
- "Na pohybel s********om!"
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
If enemy shows you mercy in battle. Do not return it!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vision without executing is just hallucination

Dec 24, 2007 at 00:37
Gadu-Gadu: 3407354
Print
Hogan
Status: Novice

Posts: 2
Registered: May 26, 2008
IP: Logged
Re: Jak używać Hamachi? Odpowiedź: Często !!! [post #18]

witam mam problem. otóż :
gdy proboje sie polaczyc z Hamachi wyskakuje mi takie cos :

Niespodziewanie utracono połączenie z serwerem pośredniczącym bibi.hamachi.cc.
Czy chcesz połączyć sie ponownie ?



i gdy daje TAK to laczy sie i laczy i za chwile wyskakuje to samo, nie moze sie polaczyc :/ . No a gdy daje NIE to wiadomo ze nie laczy. :/

i tu moje pytanie : co mam z tym zrobic zeby wreszcie sie polaczylo ? czy ktos tak juz mial ?

aha no i nie uzywam hamachi po raz pierwszy, bo od 2,5 roku gram przez niego w Fife 2006-2008 i nigdy cos takiego mi sie nie zdazylo.


PROSZE O POMOC

May 26, 2008 at 15:13

Print
Hogan
Status: Novice

Posts: 2
Registered: May 26, 2008
IP: Logged
Re: Jak używać Hamachi? Odpowiedź: Często !!! [post #19]

no nie mowcie ze nikt nie wie co sie dzieje :/

May 26, 2008 at 18:54

Print
dami68
Status: Novice

Posts: 3
Registered: Jun 20, 2008
IP: Logged
Re: Jak używać Hamachi? Odpowiedź: Często !!! [post #20]

Siema wszystkim Mam taki problem: mam heroesa 3 i chcialem sobie pograc z kumplem przez hamachi. Jak odpalam heroesa i biore multi to potem co mam kliknac? 'Hostuj' czy 'szukaj gry'? jak biore hostuj to tam jest jakas 'nazwa sesji' i 'haslo' i nie wiem skad to wziazc :/ A jak 'szukam gry' to kaze mi podac IP, i wpisuje to IP z hamachi a za kazdym razem mi wyskakuje ze takie IP nie istnieje :/ Wie ktos o co chodzi? Z gory dziekuje

Jun 20, 2008 at 18:37

Print
PawelT
Status: Banned User

Posts: 473
Registered: Jun 07, 2006
IP: Logged
Re: Jak używać Hamachi? Odpowiedź: Często !!! [post #21]

Które ip wpisujesz?
Muszisz wpisać ip tego, do kogo się chcesz połaczyć. On musi mieć uruchomioną grę, hamachi i musicie być w tej samej sieci w hamachi. IP wpisujesz to, które widzisz w hamachi jako połączenie z kumplem.

Jun 20, 2008 at 18:44
Gadu-Gadu: 3646732
XFire paweltciv
Print
dami68
Status: Novice

Posts: 3
Registered: Jun 20, 2008
IP: Logged
Re: Jak używać Hamachi? Odpowiedź: Często !!! [post #22]

wpisuje swoje IP z hamachi bo to kumpel sie chce do mnie przylaczyc. A siec mamy ta sama. to mam wpisac jego ip?

Jun 20, 2008 at 18:47

Print
PawelT
Status: Banned User

Posts: 473
Registered: Jun 07, 2006
IP: Logged
Re: Jak używać Hamachi? Odpowiedź: Często !!! [post #23]

Jeśli ty stawiasz grę, to on się do ciebie podłącza i to on wpisuje twoje ip.

Jun 20, 2008 at 19:27
Gadu-Gadu: 3646732
XFire paweltciv
Print
dami68
Status: Novice

Posts: 3
Registered: Jun 20, 2008
IP: Logged
Re: Jak używać Hamachi? Odpowiedź: Często !!! [post #24]

caly czas to samo... :/ Ja biore 'hostuj', wpisuje nazwe sesji(a tak wlasciwie to skad mam wziazc ta nazwe? To jest nazwa mojej sieci w hamachi?) i haslo tej sieci, potem kupel bierze 'szykaj gry', wpisuje moje IP i haslo, ale zawsze wyskakuje mu komunikat ze 'nie ma takiego adresu IP... nie wiem o co biega :/

Jun 23, 2008 at 13:52

Print
mutix
Status: Regular

Posts: 151
Registered: Apr 14, 2008
IP: Logged
Re: Jak używać Hamachi? Odpowiedź: Często !!! [post #25]

Nazwa sesji to poprostu nazwa Twojej gry (wpisz co chcesz gdy hostujsz). Jakie macie kolory kropek/strzałek w okienku hamachi obok nicków? Możliwe, że hostujący ma włączoną jakąś zaporę( czyli w tym wypadku Ty), która blokuje połączenie)- zapora windows, antyvirus itp.

Jun 24, 2008 at 12:08
Gadu-Gadu: 4832688
Print
krzyyho
Status: Novice

Posts: 1
Registered: Aug 06, 2008
IP: Logged
Re: Jak używać Hamachi? Odpowiedź: Często !!! [post #26]

mam ten sam problem, chce pograć z kolegą w w Hersów3 przez internet
i ani ja nie widzę IP (z hamachi) kolegi ani kolega mojego. Strzałka w hamachi była niebieska skierowana w duł.
O co chodzi i jak naprawić ten problem (prosze o szczegółowy opis krok po kroku) Z góry dzieki

Aug 06, 2008 at 13:38

Print
^ Początek strony ^



Username: Password: Lost your password?

tForum version b0.94.1.2 (© 2003 tForumDevTeam)

The comments published here represent only the personal opinions of the respective users. civ.org.pl and it's staff is not held responsible for the contents of the posts.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal civ.org.pl ani jego redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.


hosted by artserwis.pl - praca, konkursy, portfolia dla twórców.